Un trabuc este un produs de fumat fabricat din tutun fermentat, uscat și rulat în formă de tub. Cel mai adesea, trabucul se face din tutun de calitate superioară, cultivat de regulă în Brazilia, Camerun, Cuba, Republica Domninicană, Honduras, Indonezia, Nicaragua și SUA și se învelește în foi de tutun. Practic, trabucurile sunt realizate dintr-un singur ingredient: tutunul.

Deși nu sunt la fel de populare precum țigările normale, trabucurile sunt o idee excelentă pentru un cadou oferit unui fumător, acestea având câteva particularități care le fac foarte valoroase:

  • sunt realizate din ingrediente 100% naturale, pe bază de tutun;

  • sunt realizate manual;

  • au o aromă puternică, mult diferită de cea a țigărilor.

Un set de trabucuri cadou poate include, de obicei, trabucuri și accesorii precum humidoare de călătorie speciale pentru trabucuri, cuttere, ghilotine, foarfece speciale sau in ultimii 5 ani se folosesc si puncherele in forma de breloc, care găuresc trabucul în partea de unde se taie. Acest nou obiect puncher este recomandat să fie folosit mai mult de începatori pentru a evita să greșească sau să deterioreze trabucul atunci când îl taie cu un cutter, ghilotina sau foarfece.

Scrumierele pentru trabucuri, brichetele torch și chibritele mari și groase sunt accesorii speciale pentru aprins trabucurile.

Seturile de trabucuri și accesorii sunt perfecte atât pentru începători cât și pentru fumători experimentați.

Cum alegi un trabuc și cum se fumează

Nu te repezi la un trabuc Cohiba doar pentru că denumirea îți sună cunoscut. înainte să alegi trabucul este bine să te informezi puțin despre amestecul său. Astfel eviți să alegi unul prea puternic sau prea ușor. Cei cu vechime în domeniu știu dacă doresc un trabuc puternic, mediu sau ușor deoarece știu ce fel de experiență preferă. Poți alege un trabuc plin de aromă, dar nu foarte puternic. Desigur, poți merge și pe varianta tutunurilor puternice, de exemplu tutunul liggero, găsit mai degrabă în trabucurile tari. Aceste tutunuri sunt mai seci, dar mai nuanțate în arome și cu o combustie mai bună.

Dacă ești cu adevărat începător, noi te sfătuim să te îndrepți către un model mai fin și mai cremos, dar nu foarte condimentat, pentru a evita gustul aspru de după. De acolo poți începe să experimentezi pentru a afla cu adevărat ce îți place. Prețul poate fi și el un indicator, dar nu mereu. Nu te sfătuim să stai departe de trabucurile ieftine sau să vânezi mereu trabucuri premium. Descoperă ce e bun pentru tine.

Ritualul trabucului

Savurarea unui trabuc este un adevărat ritual. Urmează acești pași pentru a te asigura că nu ratezi nimic din experiență și ești pe cale de a deveni un veritabil cunoscător.

Palparea trabucului

Poate sună puțin ciudat, dar primul pas în călătoria de cunoaștere a unui trabuc este chiar palparea lui. Astfel, vei putea descoperi gradul de umiditate al acestuia. Ține minte că niciodată nu trebuie să fumezi un trabuc prea uscat, tutunul sec nepermițând amestecul de arome. Ai putea îmbiba capul trabucului într-un pahar de rom sau de cognac dacă vrei să-l umezești puțin.

îți poți da seama de calitatea unui trabuc și după judecarea învelișului (wrapperului). Cele mai bune vor prezenta un înveliș uleios și gras. De asemenea, o rulare de calitate presupune consistența pe toată lungimea și lățimea lui.

Mirosirea trabucului

Următorul pas din savurarea trabucului implică mirosirea lui. Ce fel de arome exotice sau familiare poți observa?

Tăierea trabucului

Mare atenție la acest pas, o tăiere necorespunzătoare ar putea să pericliteze masiv experiența fumării. Tăierea trebuie să fie cât mai dreaptă și mai curată.

Recomandăm o ghilotină de calitate sau un cutter de trabuc. Desigur, ai putea să folosești și o foarfecă, dar aceasta poate fi mult mai voluminoasă decât cutterul, deci mai puțin practică. Nu folosi cuțitul sau dinții pentru a mușca din capătul trabucului! Tăierea perfectă se face deasupra umărului trabucului, partea cu o ușoară conicitate, locul în care capătul trabucului se unește cu învelișul.

Fumarea la rece

Știm, știm, după ce ai tăiat trabucul ești nerăbdător să-l încerci, dar acordă-ți câteva momente pentru a-i testa aerajul, adică volumul de aer care poate trece prin el. Practic, acesta este primul contact pe care îl poți avea cu aromele trabucului.

Aprinderea trabucului

Cum se aprinde un trabuc? Niciodată nu aprinde un trabuc în gură! Aprinderea trebuie să se facă doar în mână, pentru a putea observa dacă există o ardere uniformă la capătul trabucului. Flacăra brichetei sau a chibriturilor trebuie să ardă trabucul la un unghi de 45 de grade. Rotește trabucul în timp ce îl aprinzi pentru a uniformiza jarul pe toată secțiunea lui. După formarea jarului poți pune trabucul în gură și trage prin el pentru a termina etapa de aprindere. Nu folosi chibrituri sintetice sau o brichetă obișnuită deoarece acestea emană un miros chimic. Folosește o brichetă torch de trabuc sau chibrituri de trabuc vezi oferta aici.

Pufăitul trabucului

Cum se fumează un trabuc? Ei bine, nu se fumează, se pufăie. Nu trebuie să te grăbești când tragi dintr-un trabuc, savurează gustul fumului, apoi dă-l afară încet. Așteaptă între 30 și 60 de secunde între pufăituri pentru a permite trabucului să se răcească. Prea fierbinte și va deveni amar. Viteza optimă de degustare va produce un jar bont la capătul trabucului. Scoaterea emblemei este de preferință să se facă atunci când jarul ajunge la aceasta. Dacă o scoți prea repede riști să rupi învelișul trabucului din cauza lipiciului. După ce treci de emblemă poți chiar să mai încetinești ritmul pentru a lăsa timp fumului să se răcească până ajunge în gură. Când ajungi la final nu este necesar să-l strivești în scrumieră, doar lasă-l să se stingă.

Cum te bucuri la maximum de un trabuc

Alege momentul potrivit ca să te poți bucura cu adevărat de experiență. Clar nu când te grăbești. Ia notă de regula celor trei treimi. Prima este destul de blândă și nu-și etalează toate aromele sau poate fi foarte puternică cu arome acide sau înțepătoare. A doua treime conține tot sufletul trabucului, în toată gloria sa. Finalul punctează din nou pentru a încheia experiența. Alege o băutură de calitate pentru a te bucura de trabuc și, de ce nu, o companie plăcută.

Ce să nu faci când fumezi trabuc

în primul rând nu trebuie să tragi în piept, fumul trebuie ținut doar în gură pentru a-i gusta aroma. De asemenea, fumarea unui trabuc este o experiență personală, niciodată nu se împarte trabucul propriu cu alte persoane. Evită să muști din trabuc pentru a-l începe și la final lasă-l pur și simplu să se stingă.

Acum că ai principiile de bază, te poți lansa în fascinanta lume a trabucurilor. Nu uita să achiziționezi și un humidor, pentru a le putea păstra.